Pravila utrke i uvjeti sudjelovanja

Prijave

Prijavom za rekreativnu MTB utrku “Uvati vitar 2024.” u organizaciji TZ Sutivan sudionik utrke stječe pravo nastupa na utrci koja će se održati 1.6.2024. na otoku Braču, sa startom i ciljem u Sutivanu. Utrka je rekreativnog karaktera i za nastup nije potrebna licenca HBS-a. Za nastup mlađih od 18 godina, potrebna je potpisana suglasnost roditelja. Broj sudionika utrke je ograničen na 400 natjecatelja.

Na utrci mogu sudjelovati samo osobe koje su se prijavile putem web stranice chasers.uvati-vitar.hr i registrirale se na info pultu na mjestu starta i cilja utrke, a koji će biti otvoren 31.5.2024. od 19:00 do 21:00 sati i 1.6.2024. od 8:00 do 9:00 sati. Organizator zadržava pravo da svim natjecateljima koji imaju kupljenu startninu, a nisu se registrirali u predviđeno vrijeme za registraciju, uskrati pravo na start utrke.

Prilikom prijave sudionici su dužni organizatoru utrke ustupiti na korištenje osobne podatke (ime, prezime, adresa, godina rođenja, spol, kontakt broj, e-mail adresa). Prijava je osobna i nije prenosiva na druge osobe. Prijavom na utrku sudionici utrke prihvaćaju pravila utrke.

Sudionici prihvaćaju da se njihove slike, ime i prezime koristi u promotivne svrhe utrke.

Kategorije

 • Muškarci: 18 – 39 godina
 • Muškarci Masters: 40 – 49 godina
 • Muškarci Grand Masters: 50+
 • Žene: 18 – 39 godina
 • Žene Masters: 40 – 49 godina
 • Žene Grand Masters: 50+
 • Juniori 16-18 godina (dozvoljena prijava na Bonaca 20+ ili Vitar 40+ stazu)
 • Kids 12-16 godina (dozvoljena prijava samo za stazu Bonaca 20+)
 • E-bike muškarci (Vitar 40+ km ili Bura 70+ km)
 • E-bike žene (Vitar 40+ km ili Bura 70+ km)
 • Gravel muškarci
 • Gravel žene

Zdravstvena sprema

Svi sudionici moraju osigurati da su fizički i zdravstveno spremni za sudjelovanje na utrci, sudionici moraju kontaktirati svog liječnika i provjeriti svoje zdravstveno stanje, te imati dozvolu liječnika da mogu izdržati fizičke zahtjeve utrke. Organizator može tražiti dozvolu liječnika prilikom registracije, ako natjecatelj pokazuje slabosti.

Natjecateljski paket

Plaćenom startninom natjecatelji dobivaju:

 • startni broj te pravo nastupa na utrci
 • elektronsko mjerenje vremena
 • označene trase
 • zone osvježenja sa napitcima (voda, isotonic, coca-cola) i snackovima (voće, energetske pločice, gelovi, kolači)
 • gorska služba spašavanja na terenu tijekom cijele utrke te medicinska služba
 • profil staze
 • startni paket koji uključuje majicu za natjecatelje te poklone sponzora
 • volontere na stazi

Startni broj i čip za mjerenje vremena

Svaki natjecatelj će prilikom registracije dobiti startni broj sa čipom za mjerenje vremena koji mora pripadajućim vezicama pričvrstiti na guvernal bicikla, tako su broj i natpisi vidljivi s prednje strane u svakom trenutku utrke.

Start i cilj utrke

Start i cilj utrke je u Sutivanu, 1.6.2024. u 9:00 sati, za sve kategorije. Mjerenje vremena za stazu Bonaca kreće odmah po prolasku startne linije u Sutivanu. Kategorije na stazi Vitar 40+, Bura 70+ i Gravel startaju iz SUTIVANA u zatvorenoj vožnji iza pratećeg vozila koje se ne smije pretjecati, te se vozi do SUPETRA gdje se ukrcavaju na trajekt. START sa službenim mjerenjem vremena kreće odmah s trajekta nakon pristanka u PUČIŠĆIMA.

Startne pozicije bit će otvorene 30 minuta prije početka utrke, a na startnu poziciju sudionici moraju doći najkasnije 10 minuta prije starta utrke. Organizator zadržava pravo raspoređivanja sudionika utrke na pojedine startne pozicije. Sudionik koji ne dođe na startnu poziciju 10 minuta prije starta bit će raspoređen na začelju.

Sudioniku koji dođe na startnu poziciju unutar 15 minuta nakon službenog starta bit će dozvoljen start, nakon 15 minuta od službenog starta više neće biti dozvoljeno startati te će svi registrirani natjecatelji biti u rezultatima pod DNS (Did Not Start).

Mjerenje vremena utrke svakog natjecatelja započinje prolaskom kroz startnu liniju.

Sudionik završava utrku prolaskom kroz ciljnu ravninu na kojoj se nalazi sustav mjerenja vremena čipom. Po dolasku na cilj sudionik utrke mora na info pultu utrke organizatoru vratiti čip senzor za mjerenje.

Sudioniku će se priznati sudjelovanje na utrci ukoliko je stigao na cilj te nije prekršio niti jedno od navedenih pravila utrke.

Obavezna i preporučena oprema natjecatelja

Svi natjecatelji moraju obavezno u svakom trenutku utrke nositi zaštitnu biciklističku kacigu.

Natjecatelji moraju osigurati odjeću i obuću prikladnu vremenskim uvjetima za vrijeme trajanja utrke, kao i osigurati si sami bidone za napitke.

Također, preporuka je da sa sobom ponesu osnovnu opremu i alat za otklanjanje kvarova na biciklu.

Tehnička ispravnost bicikala

Natjecatelji moraju koristiti isključivo bicikle predviđene za brdski biciklizam, pogonjene ljudskim pogonom, osim u kategoriji E-BIKE.. Svi sudionici moraju osigurati tehničku ispravnost svojih bicikala, osobito po pitanju sigurnosti (kočnica), a organizator zadržava pravo diskvalifikacije natjecatelja s neispravnim ili neodgovarajućim biciklima.

Na utrci je zabranjeno korištenje bisaga i prikolica, bidona za piće koji nisu od savitljivog materijala (staklo, metal…), bicikala s električnim pogonom, osim u kategoriji E-BIKE, te tandem bicikala.

E-bike kategorija

Sudionici E-Bike Maratona mogu startati isključivo na E-Bike tipa “Pedalec” s limitiranom brzinom do 25 km/h. Konstrukcija motora i pogona na biciklu mora biti takva da se motor isključuje u trenutku kad vozač prestane okretati pedale. Snaga električnog motora na biciklu može biti maksimalno 250 W. Organizator zadržava pravo provjeravanja tvorničkih postavki e-bicikla i postavljene maksimalne brzine na istom.

Sudionici E-Bike Maratona startaju iz posebnog startnog bloka. Vrijeme starta bit će komunicirano na web stranicama Organizatora. Dozvoljeno je korištenje samo jedne baterije tijekom utrke koja će biti označena prilikom ulaska u startni blok. Svi sudionici koji se vrate u cilj bez oznake bit će diskvalificirani.

Organizator će provjeriti odgovara li bicikl propisima iz ove točke nasumičnim izborom prije starta utrke i nakon ulaska u cilj. U slučaju da bicikl natjecatelja ne odgovara propisanim standardima iz ove točke, natjecatelj će biti diskvalificiran.

Natjecatelji koji voze E-bike utrku mogu birati između staze Bura 70+ i staze Vitar 40+.  Sudionici E-Bike utrku voze u dvije kategorije: E-bike Muškarci i E-bike Žene.

Staze

Natjecatelji se prilikom prijave za utrku prijavljuju za jednu od 4 staze na kojoj žele nastupiti, a koje su definirane duljinom staze. Staza Bura je dužine 70+ km, staza Gravel je dužine 70+, staza Vitar je 40+ km, a staza Bonaca 20+ km. Ovisno o odabranoj stazi, svaki sudionik utrke morat će proći jednu ili više kontrolnih točaka čije lokacije neće biti prethodno objavljene. Sudionici utrke moraju se u svakom trenutku držati zadanih trasa utrke opisanih u uputama i označenih na terenu.

Detaljni opis staze, duljina, te visinski profil bit će objavljeni na web stranici utrke, te dostavljeni natjecateljima prije utrke mailom.

Trasa utrke će na nekim mjestima prelaziti ili prolaziti javnim prometnicama koje neće biti zatvorene za promet. Tijekom prolaska javnim prometnicama sudionici utrke moraju se pridržavati prometnih propisa važećih u Republici Hrvatskoj i pritom ne ometati ostale sudionike u prometu. Organizator će u suradnji s policijom nastojati maksimalno prilagoditi regulaciju prometa potrebama utrke i to zatvaranjem dijelova ceste, upozoravanjem i zaustavljanjem ostalih sudionika u prometu, te upozoravanjem sudionika utrke na nadolazeća vozila.

Naknadne promjene prijavljene staze su moguće zaključno do 31.5.2024. do 23:59, isključivo putem linka dobivenog u povratnom mailu nakon uspješne prijave.

Organizator zadržava pravo promjene trase utrke prije starta utrke.

Na trasi utrke strogo je zabranjeno odbacivanje posuda za napitke i otpada.

Vremenski limiti

Ukoliko natjecatelj dođe na kontrolnu točku poslije krajnjeg vremenskog limita, diskvalificiran je iz utrke. Vremenski limit bit će objavljeni naknadno na web stranici utrke.  

Zone osvježenja

Na trasi utrke ovisno o odabiru staze nalazit će se jedna ili više zona osvježenja na kojoj će sudionici utrke moći nadopuniti bidone izotoničnim napitcima i vodom te se poslužiti energetskim pločicama i voćem.

Sudionik je dužan brinuti o unošenju tekućine i hrane za vrijeme utrke, organizator će se pobrinuti da ima dovoljno hrane i tekućine na zonama okrijepe, ali nije odgovoran ukoliko na zonama okrijepe ne bude dovoljno napitka i hrane za sve natjecatelje.

Pravila ponašanja tijekom utrke

Svi sudionici moraju se tijekom utrke pridržavati fair-play pravila ponašanja i iskazati dužnu pažnju prema drugim sudionicima utrke, ostalim osobama i okolišu.

Sudionici utrke dužni su voziti oprezno, u skladu sa svojim vještinama i sposobnostima, pogotovo prilikom spuštanja na nizbrdicama.

Sporiji sudionici utrke moraju propustiti brže od sebe na najranijem mogućem mjestu na ruti.

Sudionici utrke moraju najbližoj službenoj osobi organizatora prijaviti svaku nezgodu, kvar ili kršenje pravila koje uoče za vrijeme trajanja utrke.

U slučaju nezgode sudionici utrke su dužni pružiti hitnu medicinsku pomoć drugim sudionicima utrke.

Pomoć drugih osoba sudionicima utrke u obliku tegljenja, guranja ili stvaranja zavjetrine pomoću vozila nije dozvoljena.

Dozvoljeno je dodavanje hrane, pića, odjeće ili rezervnih dijelova od strane osoba koje stoje uz rub trase utrke te pružanje medicinske pomoći od strane organizatora utrke.

Odustajanje za vrijeme utrke

Sudionici koji nisu u mogućnosti završiti utrku obavezno se moraju po dolasku na cilj utrke prijaviti organizatoru.

U slučaju nedolaska sudionika na cilj organizator će pokrenuti akciju traženja od strane nadležnih službi o trošku osobe za kojom se traga.

U slučaju odustajanja zbog zdravstvenih problema sudionik odustajanje od utrke može prijaviti bilo kojoj službenoj osobi organizatora.

U slučaju kvara na biciklu, ozljede ili sudionika potrebno je, ukoliko je to moguće, premjestiti se uz rub staze kako bi se omogućio prolaz drugim sudionicima utrke

Rezultati i dodjela nagrada

Proglašenje pobjednika po stazama i kategorijama bit će na dan utrke, na cilju, a točan termin bit će pravovremeno objavljen na službenoj web stranici.

Za prva tri mjesta predviđene su medalje. Nagrade će se dodijeliti prilikom proglašenja pobjednika. Svi rezultati bit će objavljeni na licu mjesta po završetku utrke te na web stranicama utrke.

Odgovornost

Svaki natjecatelj odgovoran je za vlastitu sigurnost tijekom utrke. Organizator utrke ne preuzima nikakvu odgovornost za moguće ozljede ili štetu koju je zadobio ili prouzročio sudionik utrke.

Svi natjecatelji su dužni prilikom registracije potpisati izjavu o preuzimanju svih rizika povezanih sa sudjelovanjem u utrci te odricanju od potraživanja prema organizatoru glede istih. Organizator zadržava pravo zabrane natjecanja sudionicima koji se ne pridržavaju ovih uvjeta korištenja i pravila.

Natjecatelj je svjestan i slaže se da je Uvati Vitar utrka izdržljivosti, ekstremni sport i da postoji opasnost od ozbiljnih ozljeda, bolesti, smrti i/ili štete za sudionike, sportske i druge opreme. Natjecatelj je svjestan i razumije da je za Uvati vitar maraton potrebno imati vještine koje zahtjeva brdsko biciklistički sport, da će se utrka voziti po kamenim uskim i strmim stazama, makadamima, cestama, na čiju težinu dodatno mogu utjecati vremenski uvjeti kao što su kiša i vjetar. Organizator nije odgovoran za nastalu štetu na opremi, natjecatelju ili bilo kojoj trećoj strani. Natjecatelj se odriče prava od potraživanja moguće štete od organizatora.

Natjecatelj je dužan imati valjano osiguranje za medicinsku skrb u Republici Hrvatskoj, organizator ne snosi troškove medicinske skrbi, liječenja.

Otkazivanje utrke

Organizator zadržava pravo otkazivanja ili prekida utrke u bilo koje vrijeme u slučaju više sile, nepredvidive situacije te narušavanja sigurnosti sudionika utrke ili drugih osoba. U slučaju otkazivanja utrke zbog gore navedenih uvjeta sudionici utrke nemaju pravo na naknadu štete.

Povrat startnine

Natjecatelj u slučaju odustajanja nema pravo na povrat novca za kupljenu startninu.

Natjecatelj može tražiti da se promijene podaci sudionika i njegova prijava prenese na drugu osobu uz dodatnu naplatu od 5 EURA koju je moguće zatražiti za cijelo vrijeme prodaje startnina. Promjena podataka moguća je isključivo putem linka dobivenog u povratnom mailu nakon uspješne prijave.

Kazne i sankcije

Organizator zadržava pravo suspendirati natjecatelja u slučaju startanja s biciklom koji ne odgovara pravilima. Upozoriti natjecatelja čiji startni broj nije vidljiv. Izdati upozorenje i kazniti vremenskom kaznom natjecatelju koji starta iz krivog startnog bloka ili namjerno opstruira druge natjecatelje, drži se za motorizirano vozilo za vrijeme utrke ili se ne pridržava prometnih propisa. Organizator zadržava pravo diskvalificirati natjecatelja za opasnu/agresivnu vožnju, vožnju bez kacige, prijetnje i vrijeđanje, ne završavanje utrke, uzimanje dopinga, ne pridržavanje pravila utrke (ruta, starta, kontrole, itd.).

Suglasnost o medijskoj slobodi

Prijavom za utrku natjecatelji su suglasni da cjelokupni snimljeni filmski i fotografski materijal može biti javno prikazivan i korišten u promotivne svrhe utrke. Organizator utrke pridržava sva prava za korištenje, kopiranje i distribuiranje svih snimljenih video i foto materijala.

Odredbe povezane s epidemiološkim mjerama i situacijom s COVID-19 virusom

Ukoliko će utrka morati biti otkazana zbog situacije sa COVID-19, svim natjecateljima se startnina automatski prebacuje na novi datum utrke ili na sljedeću godinu. Održavanje utrke uskladit će se sa svim mjerama propisanim od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se odnose na javna okupljanja i provedbu sportskih događanja.

Natjecatelji se obavezuju pridržavati pravila propisanih Stožerom civilne zaštite, kao i pravila

uvedenih od strane organizatora, tijekom trajanja utrke i svih aktivnosti povezanih s utrkom.  Pravila se odnose na sljedeće:

 • Startanje utrke u blokovima
 • Limitiranje broja ljudi u grupama u startno/ciljnoj zoni prije, za vrijeme i nakon utrke
 • Zone okrijepe
 • Specifično reguliranje služenja hrane i pića
 • Ceremonija proglašenja pobjednika

Prijavom za utrku sudionici izjavljuju i suglasni su da:

 • Prihvaćaju aktivne smjernice ponašanja vezanog uz pandemiju virusom COVID-19 propisanih od strane Stožera civilne zaštite i organizatora.
 • Organizator može proslijediti osobne podatke date Organizatoru od strane sudionika nadležnim tijelima.

Sudionik izjavljuje da:

 • Nema povišenu temperaturu.
 • U posljednjih 20 dana nisam bio/la u kontaktu s osobama koje su zaražene virusom niti s

osobama za koje postoji sumnja zaraze virusom.

 • Nisam bio/la u samoizolaciji proteklih 14 dana, niti sam imao/la bilo kakve indicije da sam

trebao/la biti u samoizolaciji.

 • Nemam nikakve simptome karakteristične za zarazu virusom COVID-19, kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratki dah…) te da takve simptome nema nitko od članova kućanstva u kojem živim, kao ni osobe s kojima sam često u kontaktu.

Organizator zadržava pravo uskratiti mogućnost starta osobama koje se ne pridržavaju uputa koje je organizator propisao kako bi se poštivale mjere donesene od strane Stožera civilne zaštite RH kao i lokalnih Stožer. Organizator ima pravo udaljiti s događanja osobe za koje postoji sumnja da su zaražene virusom COVID-19 ili za koje postoje izgledi da su te osobe prijenosnici virusa.  Organizator ne snosi odgovornost za eventualnu zarazu za vrijeme događanja.

When

Friday - Sunday 31-1-2 May/June, 2024

Where

Island of Brač Sutivan, Croatia

Who

TZ Sutiva&Biker magazine Founders / Organiser

get tickets now

hurry up!

Last year our tickets sold fast so don’t miss. Race will start in

Days
Hours
Minutes
Seconds

event
location

island of brač - sutivan

Small and romantic place for race

Sutivan lies on the northwest coast of the island of Brač – the highest island in Croatia. It is a small picturesque place with a Mediterranean vibe and beautiful pebble beaches stretching west, outback covered with multitude of paths make it a good place for a pleasant vacation. 

Imate li pitanja,
kontaktirajte nas na e-mail info@uvati-vitar.hr

ili pošaljite poruku na www.facebook.com/uvativitar

Pretplatite se na naš newsletter

Copyright © 2019. All Rights Reserved.